Project Westland

Je bent hier: Home → Het Ontdekkracht blog → Ontdekkracht → Project Westland
aug 24, 2013

24 augustus 2013 kopt de Telegraaf : Project Bijstand Westland geflopt. 

En waarom? Schijnbaar kunnen de ondernemers weinig met de, in hun ogen, lage arbeidsproductiviteit van de potentiële werknemers. De insteek van het project is dus om langdurig werklozen/mensen in de bijstand kansen te bieden op werk tegen normaal marktconform of CAO loon en een perspectief op terugkeer in het arbeidsproces. Deze groep werd ook nog eens gekort op hun uitkering door de uitkeringsinstantie. Dus regelgeving werd toegepast, doel werd uit het oog verloren.

Maar toch zou dit project kunnen slagen. De groep bijstand-ontvangers bestaat helaas uit mensen die niet willen werken en uit mensen die heel graag willen maar geen werk vinden om welke redenen dan ook. Deze laatste zullen waarschijnlijk het kortst in de bijstand verblijven.

Hoe zou dit project kunnen slagen?

Door de gemeenten gewoon de bijstand door te blijven betalen, en de werkgever dit te laten aanvullen tot het marktconforme CAO loon. De te werkgestelden doen weer arbeidservaring op, dit vergroot hun kansen terugkeer in het arbeidsproces. De ondernemer is in deze huidige economische tijd geholpen met goedkope arbeidskrachten in de laaggeschoolde categorie. Omdat de gemeenten de bijstand toch al betalen lijdt de gemeenschap geen nadeel. De ondernemer betaalt geen volledig salaris maar heeft voor deze groep ook geen hoge arbeidsproductiviteit. Het een compenseert het ander. Oneerlijke concurrentie is niet van toepassing wanneer dit in geheel Nederland wordt toegepast.

Laat deze groep mensen eens een ander bedrijf ontdekken. Laat ze deelnemen aan de bedrijfsprocessen en laat de ondernemers ontdekken wat er kwaliteit te vinden is in deze groep van de maatschappij. Loon naar werken krijgt met dit plan een andere dimensie. Voor werkgevers is het zeker interessant om Nederlanders in dienst te nemen i.p.v. ingezeten van de EU.. 
Wanneer een werkgever een werknemer vanuit dit bijstandsproject een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt zou de gemeente zelfs een bonus van x% van het totale jaarloon kunnen geven. Hierin is veel mogelijk.

Olaf van Hoek

Twitter 

Reacties zijn gesloten.