Het verschil van 1 dag in de arbeidsovereenkomst

Je bent hier: Home → Het Ontdekkracht blog → Uncategorized → Het verschil van 1 dag in de arbeidsovereenkomst
Het verschil van 1 dag in de arbeidsovereenkomst
nov 16, 2014

Proeftijd wel of niet?

Vanaf 1 januari 2015 treedt de wet Werk en Zekerheid in werking met een aantal flinke veranderingen op het gebied van arbeidsrecht.
Voornaamste is de bescherming van flexwerkers. Ze meer zekerheid bieden. Maar wat betekent dit voor de werkgever?

Wat verandert er vanaf 1 januari?
  • Arbeidscontracten korter dan 6 maanden –> geen proeftijd toegestaan
  • Arbeidscontracten tussen de 6 en 24 maanden –> maximaal 1 maand proeftijd, tenzij CAO 2 maanden toestaat
  • Arbeidscontracten langer dan 24 maanden –> maximaal 2 maanden proeftijd

Had je als werkgever tot 31 december 2014 nog een maand proeftijd in een tijdelijk contract dan is dat vanaf 1 januari 2015 voorbij. De zichttermijn van 1 maand voor werkgever en werknemer om te kijken of het werk en de relatie bevalt is dus voorbij. 

Of niet?

Werknemer heeft elke dag de mogelijkheid om ontslag te nemen rekening houdende met een opzegtermijn. Werkgever moet wachten tot het contract is afgelopen na 6 maanden. Wel een erg lange proeftijd voor werkgever om uit te zitten als men niet tevreden is over de prestaties van de werknemer.

Die ene dag verschil.

Op een termijn van 6 maanden, 180 dagen, wat is dan 1 dag extra loonbetaling? Een contract van 6 maanden + 1 dag. Het levert de werkgever en werknemer een proeftijd op van 1 maand. Één hele maand door 1 dag langer een contract te maken. Als werkgever een groot voordeel om tussentijds de arbeidsrelatie te beëindigen. 

1 extra voorwaarde:

Bij contracten langer dan 6 maanden moet de werkgever wel een aanzegtermijn aanhouden van minimaal 1 maand. Ofwel uiterlijk na 5 maanden dient de werkgever de werknemer schriftelijk te informeren dat het contract na 6 maanden en 1 dag niet verlengd wordt.
Is dit zo erg deze aanzegtermijn? Lijkt mij niet, je krijgt er een maand proeftijd voor terug en het enigste dat je moet doen is de werknemer tijdig informeren. Doe je dat niet, dan ben je als werkgever schadeplichtig ter grootte van 1 bruto maandsalaris?

Bang dat je de aanzegtermijn vergeet? Agendeer het per nieuw contract in je agenda vanaf 1 januari of geeft het door aan je loonadministratie dan kunnen zij de eindtermijn voor je in de gaten houden.

Meer weten? Neem contact op met ons en wij gaan voor je aan de slag.

Olaf van Hoek

Twitter 

Reacties zijn gesloten.