Hoe Social Media techniek een gezicht en emotie geeft

Je bent hier: Home → Het Ontdekkracht blog → Ontdek anderen → Hoe Social Media techniek een gezicht en emotie geeft
Hoe Social Media techniek een gezicht en emotie geeft
nov 15, 2014

Rosetta en Philae

En ineens waren ze daar: Rosetta en Philae. Een satelliet met aan boord een mini lander (Philae). 10 jaren geleden gelanceerd door ESA op weg naar een baan om een planeet wacht op komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Voor velen van ons waren ze onbekend. Weinigen die nog wisten dat er dit jaar iets moois stond gebeuren. Iets waar de wereldbevolking eigenlijk geen aandacht voor had 10 jaren lang. In al die tijd is er op communicatief gebied een hoop veranderd. Met name de opkomst van Social Media, en hoe mooi is de ESA daar op ingesprongen. Er werd een prachtig Twitter plan neergezet en ook Youtube werd ingezet.
Voor schoolgaande kinderen meteen mooi materiaal voor een spreekbeurt.

Maar het mooiste dat ik de afgelopen week heb ervaren is hoe het webcare team van de ESA er in is geslaagd om Rosetta en Philae een gezicht te geven. Om ze van een stuk koude techniek te laten verworden tot een apparaat met gevoel en emotie. 

Hoe?

Het begon met een prachtig lief filmpje waarin Rosetta en Philae werden voorgesteld op YouTube. Rosetta gaf de aftrap.

Een mooi en lief filmpje met een stukje geschiedenis en plan wat er gaat gebeuren. Twee vriendjes die samen lang hebben gewacht en taak moeten volbrengen. Vriendjes door dik en dun 500 miljoen kilometer hiervandaan en al zo lang op zichzelf aangewezen. Niemand die wist wat hen te wachten stond. 

Heel krachtig kregen Rosetta en Philae hun eigen Twitter account. Waarop ze met elkaar gesprekjes voerden voor het oog van het volk. En deze twee accounts gaven de stukken techniek hun emotie en eigen gezicht.  En zo werd het publiek betrokken bij de ESA missie, van afsplitsing van Philae tot het landen op de komeet toe. En de twee vriendjes bleven in gesprek. Lief en leed werd gedeeld door die twee op Twitter.

 

 

 

En zo nam Rosetta afscheid van Philae:

 

 En als je verhuist stuur je een kaartje met je nieuwe adres

Maar na de landing kwamen de problemen. Rosetta was Philae kwijt. De landing was niet helemaal lekker gegaan en Philae had zich ergens verstopt op de komeet. Rosetta bleef kalm:

Nadat ze elkaar weer hadden gevonden kon Philae aan de slag met boren in de komeet en het verzenden van data. Maar er ontstond ook een probleem. Philae stond in de schaduw, kreeg te weinig zonlicht. De accu’s konden niet opladen. 
De eindfase leek ingezet 12 uren nadat Philae geland was. Noodprogramma, slaapstand voor onbepaalde tijd. Totdat de komeet van baan veranderd en de zon gaat schijnen op Philae. 

En op dit punt komt de emotie er in bij velen op Twitter.

 

 

 

Vannacht hield het op. Philae is in slaap en haar leven op P67 begonnen.

Maar deze tweet spreekt boekdelen. Als je de timeline bekijkt op #cometlanding

Het zit er voorlopig op. Missie voorzover geslaagd, Philae heeft alle data verstuurd die zij heeft verzameld.

Het is een prachtige personificatie die is ontstaan. 

Webcare van @ESAOPERATIONS bedankt!

Zo zie je maar, het is niet alles techniek wat de klok slaat. De mens blijft zijn gevoelens tegenkomen. Hoe er ook op ingespeeld wordt.

En dit project duurde 20 jaren, ben jij er onderdeel van de volgende keer?

Koop hier je Tour t-shirt. 

 

Olaf van Hoek

Twitter 

Reacties zijn gesloten.