AVG-regels als uw werknemer vertrekt

Je werknemer die beschikt over belangrijke persoons- en privacygevoelige gegevens, gaat het bedrijf verlaten. Jij wilt niet dat je bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Neem daarom maatregelen en maak goede afspraken met je (ex-)werknemer.

Handen schudden

Hoe vaak gebeurt het niet dat als een werknemer uit dienst is, hij nog kan inloggen op het ICT-systeem van een bedrijf? Heb jij  de login van de bedrijfspagina voor deze werknemer op social media geblokkeerd? Heb je ook gedacht aan de login van ICT-netwerken van bedrijven waarmee jij samenwerkt?

Maak goede afspraken

Maak daarom afspraken en tref de benodigde maatregelen als je werknemer uit dienst gaat. Als werkgever dien je, in het kader van de strengere privacywet AVG die per 25 mei is ingegaan, namelijk zorgvuldig om te gaan met persoons- en privacygevoelige gegevens, zoals salarissen, BSN-nummer en klantgegevens. Daarom moet jij je bedrijf, en ook je medewerkers, beschermen tegen onder andere het onrechtmatig verwerken, vernietigen en opslaan van deze gegevens.

Zijn de usb-sticks ingeleverd?

Waaraan moet je denken? Zorg ervoor dat jou (ex-)werknemer op de datum dat hij uit dienst gaat, bedrijfseigendommen, zoals usb-sticks, een laptop, mobiele telefoon en desktop, inlevert. Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat de ex-werknemer niet meer kan inloggen op het netwerk van je bedrijf, niet meer kan inloggen op de sociale media van je bedrijf of andere ICT-netwerken van bedrijven waarmee jij samenwerkt. Vraag je jezelf ook af of de (ex-)werknemer elders, bijvoorbeeld thuis, beschikt over privacy- en persoonsgevoelige informatie.

Tip: Neem in de beëindigingsovereenkomst op dat als de ex-medewerker alsnog bij privacy- en persoonsgevoelige informatie kan, de ex-medewerker je bedrijf hiervan onmiddellijk op de hoogte brengt.

Wendy Burgmans HR-adviseur

Wendy@uwaccountant.nl