Bereid je tijdig voor op de btw-verhoging

Het lage btw-tarief wordt met ingang van volgend jaar verhoogd van 6% naar 9%. Dit heeft tal van gevolgen, waar jij je als ondernemer het beste tijdig op kunt voorbereiden. Denk aan het doorvoeren van eventuele prijsstijgingen en de aanpassing in je administratie.

Btw-verhoging

Bonnetje

De btw-verhoging van het lage tarief treft met name eerste levensbehoeftes, zoals voedsel, drank, boeken en tijdschriften. Maar ook de diensten van de kapper, schoenmaker en fietsenmaker worden erdoor getroffen, net als bijvoorbeeld een hotelverblijf, saunabezoek of personenvervoer.
De consumentenprijs van deze goederen en diensten kan vanwege de verhoging met een kleine 3% stijgen (109/106 = 2,8).

Prijzen aanpassen

Verkoop je zelf een of meer van bovengenoemde producten of diensten, dan zul jij je prijzen wellicht willen aanpassen. Houd er rekening mee dat je, net als vele andere ondernemers, op 1 januari 2019 ook de inflatie wellicht wilt doorberekenen in de nieuwe prijzen.

Aanpassen administratie

Als gevolg van de wijziging zul je ook jouw administratie moeten aanpassen. Uit je boekhouding zal duidelijk moeten blijken hoeveel goederen je tegen het lage tarief verkocht hebt en hoeveel btw-afdracht dit tot gevolg heeft. Dit tarief moet dus worden aangepast. Hetzelfde geldt voor je inkoop tegen het lage tarief en de daaruit volgende vooraftrek.

Aanpassen facturen

Voer de tariefverhoging ook door in jouw facturatie, zodat automatisch het juiste bedrag aan btw in rekening wordt gebracht. Breng je ten onrechte een verkeerd percentage in rekening, dan zul je het verschil zelf moeten bijpassen.

Geen naheffing over al betaalde facturen

Heb je dit jaar al goederen en diensten tegen het lage tarief gefactureerd die pas in 2019 geleverd worden? Dan wordt over het verschil niet nageheven. Je hoeft jouw administratie hierop dus niet aan te passen en ook geen aanvullende nota’s te sturen.

Let op! In je offertes waarbij jij je producten of diensten levert na 1 januari 2019, moet je wel rekening houden met het nieuwe btw-tarief.

Mocht je hierover nog vragen hebben neem dan gerust even contact met ons op.

marlou@uwaccountant.nl