Btw-tip! Vraag btw op zonnepanelen snel terug

Particulieren die zonnepanelen aanschaffen, kunnen de btw op de aanschafkosten terugkrijgen. Vanaf dit jaar is dit gebonden aan een termijn, zo maakte de staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, eerder bekend.

Termijn vanaf 2019

Zonnepanelen

De termijn is vanaf dit jaar zes maanden na het jaar van aanschaf. Koop je dit jaar dus zonnepanelen, dan moet je vóór 1 juli 2020 de btw terugvragen.

Overgangsregeling

Voor alle zonnepanelen die vóór 2019 zijn aangeschaft, is er overgangsrecht. De btw op deze zonnepanelen dient vóór 1 juli 2019 te worden teruggevraagd, voor zover dit uiteraard nog niet is gedaan. Het maakt dus niet uit in welk jaar de zonnepanelen zijn aangeschaft.

Voordelig

Door het terugvragen van de btw is de aanschaf van zonnepanelen extra voordelig. De levering van energie die met de zonnepanelen wordt opgewekt, is weliswaar belast, maar deze btw hoeft in vrijwel alle situaties niet te worden betaald. Dit vanwege de zogenaamde kleine ondernemersregeling in de btw, die ervoor zorgt dat bedragen tot € 1.345 aan btw niet hoeven te worden afgedragen.

Wijziging kleine ondernemersregeling

De kleine ondernemersregeling wordt volgend jaar weliswaar gewijzigd, maar ook onder de nieuwe regeling zullen particulieren vrijwel nooit btw over de geleverde energie hoeven af te dragen.

Heb je vragen over btw op zonnepanelen, neem dan contact met ons op.

marlou@uwaccountant.nl