Factuurtips voor de horecaondernemer

Als horecaondernemer kun je tegen complexe zaken aanlopen als het om jouw facturen gaat. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende btw-tarieven die je soms in één factuur moet verwerken. We geven je drie actuele tips.

1. Factuur- of kasstelsel?

Horeca

Als horecaondernemer ben je verplicht om over je omzet het kasstelsel toe te passen. Het kasstelsel houdt in dat jij uitgaven en ontvangsten verwerkt in de periode waarin je ze daadwerkelijk uitgeeft of ontvangt. Je kunt afzien van het gebruik van het kasstelsel. Dit moet dan duidelijk blijken uit jouw administratie.

Het kasstelsel geldt niet voor de aftrek van voorbelasting. Voorbelasting wil zeggen dat de btw die andere ondernemers je in rekening brengen, jij in jouw btw-aangifte kunt verrekenen met de btw die je aan jouw afnemers in rekening brengt. De ontvanger van de factuur hoeft met de aftrek van voorbelasting dus niet te wachten tot hij de factuur heeft betaald!

Ook ondernemers die het kasstelsel toepassen, moeten aan andere ondernemers facturen uitreiken. Zij hoeven de in rekening gebrachte btw toch pas op te nemen in de aangifte over het tijdvak waarin het factuurbedrag is betaald. Als de afnemer dus niet betaalt, hoef jij ook geen btw af te dragen.

2. Factuurvereisten aftrekbare btw

Een horecagast kan de btw op eten en drinken niet in aftrek brengen. Toch kan een gast, die soms een zakelijke gast is, wel om een factuur vragen. Deze factuur moet dan aan alle factuureisen voldoen. Als het factuurbedrag lager is dan € 100, kunt u volstaan met een kassabon.

3. Losse zaalverhuur?

Als je een zaal verhuurt zonder bijkomend eten, drinken of andere diensten, dan is deze verhuur vrijgesteld van btw. Dit lijkt voordelig, maar het betekent dat jij zelf ook minder recht hebt op aftrek van voorbelasting. Als je bijvoorbeeld een nieuwe zaal heeft laten bouwen en je gaat deze zaal vrijgesteld verhuren dan heb je geen recht op aftrek van btw op de bouw.

Je kunt er dan vaak beter voor kiezen om de zaal met btw te verhuren. Dit kan bijvoorbeeld door de zaal ‘aangekleed’ te verhuren, inclusief bijvoorbeeld bediening, aankleding, licht en muziek. Dit is belast met 21%. De zaal wordt daardoor voor een particulier dus 21% duurder! Voor jou als ondernemer heb je dan wel meer recht op aftrek van voorbelasting. Een kwestie van goed rekenen dus!

Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust even contact met ons op.

olaf@uwaccountant.nl