Klopt uw voorlopige aanslag 2018 nog?

Aan het begin van het nieuwe jaar zul je al meer zicht hebben op je winstcijfers over 2018. Misschien is het zelfs tijd om jouw voorlopige aanslag aan te passen.

Voorlopige aanslag

Voorlopige aanslag

Ondernemers krijgen aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Omdat jouw winstcijfers dan nog niet bekend zijn, baseert de fiscus zich op de cijfers uit het verleden. Verwacht je een afwijking, dan kun je  de aanslag zelf aanpassen of dit laten doen door je accountant.

Wanneer afwijken?

Een afwijkend winstcijfer kan het gevolg zijn van een mee- of tegenvallende winst. Maar ook onvoorziene kosten of investeringen kunnen ervoor zorgen dat je voorlopige aanslag afwijkt van jouw definitieve. Daarnaast kunnen er ook andere oorzaken zijn, zoals de aankoop van een woning of een echtscheiding.

Zelf aanpassen

Wil je jouw voorlopige aanslag zelf aanpassen? Dit doe je online via ‘mijnbelastingdienst’. Je logt in met je DigiD, kiest het betreffende belastingjaar en vult jouw gegevens in, inclusief je gewijzigde winstcijfers. Je krijgt vervolgens een nieuwe voorlopige aanslag. Op deze manier verklein je het verschil tussen jouw voorlopige aanslag en de definitieve. Je vermindert daardoor ook eventueel te betalen belastingrente.

Let op! Een aanpassing van je voorlopige aanslag voor 2018 heeft geen invloed meer op je voorlopige aanslag voor 2019. Deze kun je echter op dezelfde manier weer aanpassen, zodra jij deze begin 2019 ontvangt.

Mocht je nog vragen hebben neem dan even contact met ons op.

 

marlou@uwaccountant.nl