Komt Sint voor de kids van uw personeel?

Sinterklaas is weer in het land. Misschien een mooie gelegenheid om iets leuks te organiseren voor de kinderen van je personeel. Wat zijn de fiscale regels als je dit kinderfeest organiseert?

Sinterklaasfeest op de werkplek?

Om te beginnen is van belang waar je het sinterklaasfeest laat plaatsvinden. Doe je dit op de werkplek, dan is het feestje onbelast voor jouw werknemers en hun aanhang. De werkplek is fiscaal gezien een breed begrip. Het omvat bijvoorbeeld ook je kantine, de vergaderzalen en het magazijn.

Let op! Een cadeautje of boterletter voor thuis is wel gewoon belast.

Buiten de deur belast

Sinterklaas

Een sinterklaasfeest buiten de werkplek, bijvoorbeeld in een afgehuurde feestzaal, is wel belast bij de werknemers. Je moet dan een evenredig deel van de kosten bij het loon tellen. Denk aan de kosten van de huur van de sint, rondgestrooide pepernoten, eventuele cadeautjes, drankjes en overige hapjes.

Werkkostenregeling

Waarschijnlijk wil je niet dat uw personeel hier belasting over betaalt. In dat geval kun je de kosten van het feest onderbrengen in de werkkostenregeling.

Vrije ruimte

Via de werkkostenregeling kun je jaarlijks 1,2% van de loonsom van je bedrijf uitdelen aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Kom je dit jaar over deze grens heen, dan betaal je over het meerdere aan vergoedingen en verstrekkingen 80% eindheffing.

Aftrek kosten

De kosten van een sinterklaasfeestje zijn beperkt aftrekbaar van de winst. Voor ondernemingen in de inkomstenbelasting in beginsel voor 80%, voor bv’s 73,5%. Maar je kunt er ook voor kiezen om jaarlijks een vast bedrag aan beperkt aftrekbare kosten niet ten laste van de winst te brengen.

Let op! Wordt het sinterklaasfeest aangemerkt als loon, dan zijn de kosten wel voor 100% aftrekbaar. Bijvoorbeeld als je het feest buiten de werkplek viert. Dit is ook zo als je de kosten onderbrengt in de werkkostenregeling.

 

nenda@uwaccountant.nl