Ontdek ransomware

En dan is het druk in je e-mail postvak, dagelijks grote aantallen, zelfs facturen. Ineens is daar de factuur van bijvoorbeeld een dienstverlener waar zo’n beetje iedereen zaken mee doet. Denk aan KPN, Vodafone of T-Mobile met de mededeling ‘Uw factuur is bijgevoegd’.

E-mail openen, klik op de bijlage en een grote melding verschijnt op je scherm.  Alle bestanden op je computer en netwerk zijn geblokkeerd en niet meer toegankelijk. Slechts met betaling van een bedrag aan de hacker zou het probleem oplossen en alle bestanden vrijgeven. Helaas is hierbij geen zekerheid. Wat is het belang van de hacker om je bestanden vrij te geven? Betaling is voor hem veel belangrijker.

Nog niet eerder over ransomware  cryptolocker gehoord? Wij denken van wel. 1 week geleden om precies te zijn: WannyCry. Een grote uitbraak in Rusland, Spanje en Engeland. Bij deze laatste zelfs een 16-tal ziekenhuizen die niet meer konden functioneren. In Nederland viel het mee, de grootste was Q-Park waar alle parkeerautomaten waren gelocked. Geluk voor de parkeerders die niet konden afrekenen, maar een hoop schade en ellende voor de organisaties.

Ben voorbereid op dergelijke zaken:
1. Zorg altijd dat de software van de laatste updates is voorzien. Wacht hier niet mee. Veel systeembeheerders bleken niet te updaten uit voorzorg van continuïteit van het systeem. Het tegendeel bleek het geval.
2. Zorg voor bijgewerkte anti-virus software.
3. Klik nooit zomaar op een link in een e-mail die van een onbekende afkomt. Bij twijfel de muisaanwijzer op de link plaatsen ZONDER te klikken. Dan verschijnt een ballonetje met hierin de werkelijke link.
4. Open nooit zonder meer bijlagen van onbekende afzenders. Bij twijfel: neem contact op met de verzender.

Schrijnend, na 1 week volop WannaCry ransomware nieuws zou je verwachten dat menigeen wakker is geworden, echter is het LAKS (Landelijk Actie Komitee Scholieren) nog op donderdag, 5 dagen na de uitbraak slachtoffer geworden…. Een beetje laks met updaten zou je denken.