Pas op met ombouwen bestelauto

Als je als ondernemer een bestelauto koopt, hoef je in beginsel geen BPM en minder MRB te betalen. Maar pas op met het aanbrengen van wijzigingen, want anders kun je zomaar een fikse naheffing plus boete tegemoet zien.

Geen BPM

Bestelbus

Als ondernemer hoef je geen BPM te betalen als jij een bestelauto voor meer dan 10% zakelijk gebruikt.

Minder MRB

Als ondernemer betaal je ook minder MRB (wegenbelasting) als je de bestelauto meer dan 10% zakelijk gebruikt.

Je moet dit zakelijk gebruik desgevraagd aannemelijk kunnen maken, maar een kilometeradministratie is daarvoor niet vereist.

Ombouwen tot personenauto

Als je een bestelauto ombouwt tot personenauto, ben je zowel BPM als meer MRB verschuldigd. Je moet dit zelf doorgeven aan de fiscus, anders loop je het risico van een naheffing en boete.

Bankje van ruim € 5.000

Dat dit flink in de papieren kan lopen, bleek onlangs voor het gerechtshof in Leeuwarden. Een ondernemer reed in een bestelauto rond, waarin hij in de laadruimte een houten tuinbank had gemonteerd. Door een uitsparing aan de zijkant had hij deze klemvast gezet. Hiermee had hij de bestelauto omgebouwd tot personenauto, aldus het hof, wat hem een naheffing MRB opleverde van € 2.598 plus een boete van dezelfde omvang.

Let op! Bestelauto’s kennen strenge inrichtingseisen. Een kleine wijziging van bijvoorbeeld een tussenwand kan al leiden tot naheffingen en boetes.

Geluk bij een ongeluk

De ondernemer in kwestie had nog geluk dat geen naheffing inzake de BPM werd opgelegd. In dat geval was hij nog enkele duizenden euro’s duurder uitgeweest.

Heb je vragen over de inrichtingseisen voor een bestelauto, neem dan contact met ons op.