Waar is uw bedrijf voor de btw gevestigd?

Voor de omzetbelasting is het van belang dat een ondernemer in Nederland gevestigd is of hier een vaste inrichting heeft. Maar wanneer is een onderneming hier gevestigd? Welke factoren spelen een rol?

Vennoten wonen in buitenland

Bedrijfspand

In een zaak die eerder speelde voor het gerechtshof in Den Bosch stelde het hof vast dat de zetel van de bedrijfsuitoefening bepalend is voor de vraag waar een onderneming gevestigd is. Waar de vennoten van een vennootschap onder firma (vof) wonen, is niet doorslaggevend. De ondernemer woonde in Duitsland.

Belangrijkste factoren inzake plaats zetel

Volgens eerdere Europese rechtspraak moet voor het bepalen van de plaats van de zetel van de bedrijfsuitoefening rekening worden gehouden met diverse factoren. De belangrijkste zijn de statutaire zetel, de plaats van het centrale bestuur, de plaats waar de bestuurders van de vennootschap vergaderen en de plaats waar het algemene beleid van een vennootschap wordt bepaald.

Woonplaats speelt een rol

Ook de woonplaats van de hoofdbestuurders, de plaats waar de algemene vergaderingen worden gehouden, de plaats waar de administratie en de boekhouding zich bevinden en de plaats waar de financiële en vooral de bankzaken hoofdzakelijk worden geregeld, kunnen bij het bepalen van de plaats van de zetel in aanmerking worden genomen, zo blijkt uit dat arrest.

Btw-plichtig

In het berechte geval van het hof Den Bosch waren er genoeg aanknopingspunten voor de rechter om te kunnen besluiten dat de vof in Nederland belastingplichtig was voor de btw.

Bewijslast inspecteur

Dat er sprake is van belastingplicht in Nederland, dient de inspecteur te bewijzen. Een vestigingsplaats of vaste inrichting is voor de btw immers een voorwaarde om in de heffing betrokken te worden.

Twijfel je over de vestigingsplaats van jouw bedrijf voor de btw? Neem dan even contact met ons op.

marlou@uwaccountant.nl