Wie vraagt, leert het leven kennen.

Je bent hier: Home → Het Ontdekkracht blog → Ontdek anderen → Ontdek jezelf → Ontdekkracht → Wie vraagt, leert het leven kennen.
Wie vraagt, leert het leven kennen.

Na tien minuten non stop gekwebbel op de achterbank, vraagt vader aan zoonlief of hij even z’n mond wil houden. Hij stelt zoveel vragen en ook lastige vragen. ‘Pap, hoe kan een auto rijden?’ ‘Waar komt benzine dan vandaan?’ ‘Hoe wordt bezine dan gemaakt?’, maar ook soms ‘Pap, wat gebeurd er als we doodgaan?’ ‘Hoe weet jij nou zeker dat jij eerst doodgaat en niet ik?’ ‘Kan ik dan nog praten als ik dood ben?’

Hij moet nu echt even nadenken. Nadenken welke antwoorden hij hem meegeeft. Immers, zijn antwoorden dragen bij aan zijn vorming. Zijn beeld dat hij opbouwt over de wereld, de mensen, onderwerpen als auto’s, de dood en uitgestorven dino’s. Een zware taak vindt hij. Soms raadpleegt hij eerst zijn vrouw voordat hij een overtuigend antwoord kan geven. Kun je nagaan? De jongen is pas vier.

Waarom? Ja, daarom.

Alle kinderen stellen vragen, zo ontdekken zij de wereld. Ze stellen open vragen, gesloten vragen, suggestieve vragen (altijd in hun voordeel uiteraard), en de waarom-variant is denk ik wel hun lievelingsvraag. ‘Maar, waarom is dat dan zo?’ En als dieptevraag stellen zij dan; ‘ja, maar wáarom dan?’ Het is de kracht van het vragen stellen die hun leert ontdekken. Ontdekkracht.

En wij volwassenen zijn zo stom om onze kinderen aan te leren dat zij niet zoveel vragen moeten stellen. Ja, drie vragen achter elkaar willen we nog wel beantwoorden. De vierde vraag beantwoorden wij met een zucht en licht geïrriteerd en waarschijnlijk bij vraag vijf antwoorden wij; ‘ Ja, daarom..’ Later op school krijgen zij mee dat als je vraagt stelt, je dom gevonden kunt worden. En kinderen die veel vragen stellen zijn betweters. Er rust een negatief imago op vragen stellen. Zo raar. Want juist; wie vraagt, leert. Leert het leven kennen.

Hoe zou het zijn als…?

Heb je wel eens een baby geobserveerd? Echt goed gekeken naar zijn of haar wijze van communiceren en vragen stellen. Ja, zelfs een baby stelt inderdaad al vragen, wil ontdekken en de wereld leren kennen. De grote der aarden bleven zichzelf ook continue vragen stellen. ‘Hoe kan dit geïnnoveerd worden? Hoe kan ik mijn strategie hierop aanpassen? Hoe zou het zijn als ik…?’ De succesvolle, selfmade zakenmannen zoals Richard Brandson en Donald Trump, die zichzelf zonder opleiding, het leven leerden ontdekken door wel meer dan duizend vragen te stellen. Eén van de twee bood zichzelf aan bij een, voor hem, interessant bedrijf; ‘Je hoeft mij een week lang niet te betalen, ik kom stage bij je lopen en vraag de oren van je hoofd. Ik wil alles leren wat jij weet.’ Durf iets nieuws te gaan ontdekken, te gaan leren, stap weg van je vertrouwde patronen en sta open voor nieuwe informatie. Vraag erom, laat je inspireren, uitdagen, leer van andere mensen, van kinderen soms. 

Ontdekkracht

De vader van de jongen van vier realiseerde zich dit vroeger maar al te goed. Iedere vraag die zijn zoon hem stelde, nam hij serieus. En hij nam de tijd en moeite om deze zo goed mogelijk te beantwoorden. De jongen werd een expert in vragen stellen. In de loop der jaren, door de ruimte die zijn vader hem had gegeven, leerde hij zijn vragen finetunen, aanscherpen, de diepte in te gaan. De jongen werd een man en had een doel in zijn leven. Hij wilde iedereen vertellen over de ontdekkracht van het leven. En wat dit je voor moois brengt.

De jongen is geen vier jaar meer, maar inmiddels veertig jaar geworden. En nog steeds stelt hij vragen aan zijn vader. ‘Pap, waarom is het leven zo oneerlijk?’, vraagt hij met een trilling in zijn stem. Zijn vader; ‘Daarop weet ik het antwoord niet, mijn zoon. Alleen ik weet wel dat ik wens dat jij, als familiehoofd straks, ons gedachtegoed vasthoudt. Zet ontdekkracht voort. Leer het aan je kinderen, alle mensen in je omgeving, je klanten. Blijf altijd vragen stellen en het leven ontdekken.

Wil jij weten wat Ontdekkracht precies betekent, ga dan in gesprek met Olaf en zijn team.

Ter nagedachtenis aan de vader van Olaf van Hoek. Het was een eer om dit te mogen schrijven.
Carola Rodrigues

Olaf Hoek van

2 Reacties

Kirse

posted on 2 april 2013

Wat ontzettend herkenbaar! Mooi en met gevoel geschreven! Zeker op dit moment : puur GOUD!
Met vragen winnen we terrein! 😉

Roberto Rodrigues

posted on 7 februari 2014

Heel mooi geschreven en heel erg herkenbaar! Voor mezelf herken ik dan ook direct de uitspraak van Johan Cruijf. “Elk voordeel heeft zijn nadeel”.
Ik heb altijd en doe het nog steeds veel vragen gesteld in mijn leven om te leren. Dat ik dan een beetje betweterig over kan komen, neem ik op de koop toe.
Ik zie uit naar jouw volgende verhaal

Reacties zijn gesloten voor dit blog.